Silvia Ene

Profile Information

 • Persoană de contact:   Silvia Ene
 • Telefon:   +40727700369
 • Email:   silvia_ianuarie24@yahoo.com
 • Categorie:   Interpretă
 • Țara:   România
 • Oraș:   Bârlad
 • Zona reprezentativă:   Moldova
 • Gen muzical principal:   Populară
 • Anul lansării:   1978
 • Albume:   6
 • Piese audio:   50+
 • Videoclipuri:   20+
 • Alte genuri muzicale:   Etno și De petrecere
 • Site oficial:   http://www.bestvpd.com/
 • Răspunde solicitărilor:   In tara si in strainatate

Biografie

 Silvia Ene Leahu ( născută la 24 ianuarie 1952, în Judeţul Vaslui, com. Ivăneşti) este interpretă de muzică populară. Muzica face parte din viaţa ei de când se ştie. Ambii părinţi cântau, tatăl ei fiind celebrul lăutar Mărgută , totodată, şeful binecunoscutei formaţii de fanfară de la Valea Mare. Încă din şcoala primară participa la diferite concursuri la care lua locuri de frunte. Tocmai aceste premii, dar şi imboldul dat de părinţii ei, au ambiţionat-o şi au determinat-o să continui în cariera muzicală.

 Solista a urmat cursurile gimnaziale ale unei şcoli din Vaslui, ocazie cu care a făcut cunoştinţă cu regretatul profesor de muzică, Constantin Didilescu, cel al cărui nume îl poartă astăzi Palatul Copiilor din municipiul reşedinţă de judeţ.  Îndrumată de către regretatul profesor, a fost solistă la orchestra de copii a Casei Pionierilor din Vaslui.

 S-a înscris, apoi, la şcoala profesională MIU din Focşani.

 A reprezentat judeţul Vaslui , ani de zile, la diferite festivaluri din ţară, obţinând numeroase premii.

  Steau Litoralului – premiul III;

Steau Dunărei – premiul III;

Festivalul ,, Maria Tănase” de la Craiova;

Cântarea României, obţinând premiul I în fiecare an;

Marele premiu la Dijon ( Franţa) cu fanfare.

 În anul 1981, Silvia  Ene a fost admisă ca solistă profesionistă a ansamblul „Trandafir de la Moldova“ ce aparţine  teatrului „Victor Ion Popa“ din Bârlad , avându-l ca dirijor pe profesorul Nicolae Mencicov. Aici se căsătoreşte cu regretatul actor Virgil Leahu şi începe o nouă activitate artistică în colaborare cu artişti ai teatrului , unde are parte de o serie de realizări:

 • Imprimări la Radio Iaşi – redactor Vasile Pohoaţă;
 • Filmări la Televiziunea Iaşi – redactor Vasile Pohoaţă;
 • Imprimări la Radio Bucureşti – redactor Gruia Stoia, cu orchestra popular a Radioteleviziunii Române , dirijor Ionel Budişteanu;
 • Imprimări cu Fanfara de la Valea Mare Radio Bucureşti- redactor Gruia Stoia, fiind prima şi singura solistă din ţară care a imprimat cu fanfare.

 A fost angajata orchestrei ,, Trandafir de la Moldova” timp de şase ani. După moartea profesorului Nicolae Mencicov, orchestra a fost mutată la Vaslui, dirijor fiind profesorul Nicolae Bălan.

 Ca liber profesionistă a colaborat cu orchestra din Iaşi, înfiinţată de Ion Macovei, efectuând cu aceasta turnee în întreaga Basarabie. A colaborat cu Orchestra Ciprian Porumbescu din Suceava, dirijor fiind Viorel Leancă, efectuând turnee în Basarabia şi pe litoralul românesc alături de Irina Loghin şi alţi artişiti consacraţi.

 În anul 1993 a fost în Franţa la festivalul Vinului  la Dijon cu fanfare de la Valea Mare, reprezentând România, concurând cu 34 de ţări. În anul 1996  au fost chemaţi ca invitaţi de onoare la acelaşi festival, avându-l dirijor pe profesorul Nicolae Bălan. Au urmat numeroase spectacole şi filmări.

 În anul 2002 s-a înfiinţat Orchestra  ,,Rapsodia Vasluiului”, la iniţiativa primarului municipiului Vaslui, unde activează ca solistă profesionistă, profesor fiind Victor Cristea.

 În vara anului 2005  a reuşit să înregistreze un album cu fanfara de la Valea Mare. A avut numeroase apariţii TV , iar piesele ei au fost difuzate de mai multe radiouri din România.

Al doilea album l-a realizat cu Orchestra  ,,Rapsodia Vasluilui” unde este angajată-n prezent.

 Apoi a urmat un al treilea album cu fanfara Bârlădeanca din Bârlad în urma căruia se bucură  de un mare succes. Cu această fanfară colaborează şi este solicitată la diverse spectacole, televiziuni, avându-l ca dirijor pe Costel Ene.

 Este câştigătoarea topului anului 2008 la radio Antena Satelor cu melodia ,, Sârbă-n patru părţi”.

  Mai târziu înregistrează cel de-al patrulea  album, ,,M-am născut la o zi mare”, cu orchestra ,,Lăutarii” din Chişinău , condusă de  maestrul Nicolae Botgros, urmat de un album de colinde înregistrat cu mai mulţi interperţi.

 Silvia Ene este o interpretă consacrată, iscusită, cu o muncă colosală în spate, dar şi cu realizări grandioase. A dus merite imense atât judeţului Vaslui cât şi întregii Românii.  Talentul ei , a făcut-o să-şi înţeleagă rostul pe acest pământ, alinând o Românie întreagă prin cântecele ei.

Video

Play
Play
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Audio

Contactează artist

Conturi oficiale

Pagină oficială Facebook
Silvia Ene
Pagină oficială You Tube
Silvia Ene
Pagină oficială Instagram
Silvia Ene
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Trimite un mesaj artistului

Cere oferta

Răspunde solictărilor în țară și în străinătate.

Onoreză următoaele tipuri de evenimente: nuntă, botez, spectacol, petreceri private

Dispune de: transport, sonorizare, lumini, mașină de fum

Completează formularul de mai jos

Cererea dvs. va ajunge direct la artist.

Ce artist sau fomație dorești la evenimentul tău?
Unde se va desfășura evenimentul